Thursday 19 April 2012

RESEPI KARIPAP SEDAP

Entry kali ini, just nk kongsikan resepi membuat currypuff....:) resepi inti currypuff umi..disebabkan teringin sangat nk mkn currypuff & resepi inti currypuff ni lain daripada biase, so saye akan kongsikan resepi ini y yea!!.thank q umi....:)





bahan-bahannya...
~kulit~

500 gm tepung gandum
50gm tepung beras
50gm tepung ubi
2 sudu besar marjerin - panaskan (boleh digantikan dengan minyak masak)
2 sudu besar minyak masak - panaskan
garam
air(air sejuk)

~inti~

bawang besar
cili kering
sardin (ikan sahaja)
kentang
air
gula
garam
rempah kari


cara-cara:

Campurkan kesemua bhn2 kering. Tuangkan minyak panas & gaul rata. Tuangkan air sedikit2 sehingga membentuk doh lembut. Untuk membuat inti, tumis bwg besar, masukkan rempah kari, kemudian cili kering...Then, masukkan sardin.. kentang , air, gula, garam...serentakkan rasanya..Selamat mencuba!

nota kaki : kuah sardin tidak digunakan untuk mengelakkan rasa masam...:)

No comments:

Post a Comment